Slik blir årets nye robotgressklippere

2024.01.12 Exhibition

Las Vegas/Tek.no: Robotgressklippere uten kanttråd var en stor snakkis i 2023, og det er ingenting som tyder på at det skal roe seg noe i året som kommer heller.

Her på messegulvet har vi sveivet innom produsentene som gjorde det bra i vår stortest av nettopp maskiner som ikke trenger kanttråd. Samtidig som vi har sjekket ut potensielle nykommere til neste test vi skal ha.

Den ene lanserer en billigere modell, mens andre dropper GPS-en.


Segway med billigere alternativ til testvinneren

En av produsentene som er på plass er Segway, og med seg i bagasjen har produsenten en ny og billigere I-serie.

Dette er en klipper som er nært beslektet til H-serien, som vant vår test i fjor.

Dette er maskiner som kan håndtere mindre områder enn H-serien, hvor du kan velge mellom 500 eller 800 kvadratmeter kapasitet. Og du kan se forskjellen ved at den minste modellen er grå, mens den kraftigere modellen er sort.

Men vi ser raskt at Segway har gjort noen endringer på utformingen av maskinen.

En annen ting som er nytt er størrelsen på hjulene og hvor de er plassert. Diameteren er betydelig større, uten at vi finner ut nøyaktig hvor store de er. De er også plassert framme på maskinen, noe som ifølge produsenten skal hjelpe mye på fremkommeligheten.

Maskinen kommer med Vision Fence-systemet ferdig innebygget. Et system som skal bedre hvor godt roboten jobber i skyggepartier og andre steder hvor dekningen ikke er like god.

AI er også på plass her, nærmere bestemt skal det brukes til å tegne opp og forstå hagen din bedre enn før. Slik at den vet hvordan den kan klippe tett på, men likevel unngå eventuelle ting du ikke vil skal klippes.

Segway skal visstnok lansere denne i Europa i slutten på februar, og da skal også prisene avsløres. Så det eneste vi vet enn så lenge er at I-serien blir billigere enn H-serien.


Ecovacs dropper GPS

En annen produsent som har med seg en ny robot er Ecovacs. De stakk av med «mest for pengene» under vår test, takket være en velfungerende maskin som hadde en langt hyggeligere prislapp enn resten.

Mens Goat G1 har en utvendig antenne og bruker GPS til å navigere seg rundt i hagen din, vil den nye Goat GX-serien bruke sensorer i kombinasjon med AI for å gjøre samme jobben. Så den kvitter seg helt med GPS-en.

Vi har allerede vært borti tilsvarende system fra Worx, som ikke imponerte like mye under nevnte stortest. Men nå skal det også sies at AI har gjort enorme sprang på kort tid, så det skal unektelig bli interessant å teste hvordan det oppfører seg i år.

Utenom mangel på antenne, er det ikke mye annet som virker å være endret sammenlignet med fjorårets modell. Annet enn at den nå har skiftet farge fra hvitt til militærgrønn. Mulig fargevalget skal gjøre roboten mindre synlig i hagen, men spesielt stilig farge kan vi vel ikke si det er.

Heller ikke Ecovacs kunne si noe om prisen på den nye serien, men bekreftet at den vil komme til det nordiske markedet.


Dreame Hiver Seg På

Dreame er en produsent vi har test robotstøvsugere fra tidligere. Men de har nå også laget en robot som skal ta seg av plenen din.

Den nye klipperen heter A1, og ikke helt uventet er AI en del av pakken som skal gjøre at denne maskinen får jobben gjort. Som sammen med en avansert 3D-sensor som sitter på toppen av maskinen.

Ifølge produsenter skal du ikke trenge å gjøre annet enn å kjøre ved hjelp av appen for å «tegne» opp yttergrensene til plenen du skal ha klipt. Utover det skal den altså klare resten selv.

Da skal AI ta over og skaffe seg et overblikk over hvor omgivelsen i hagen, og klippe der etter.

Dreame bekrefter at klipperen vil komme til Norden, og at prisen i USA er satt til rett under 2000 dollar. Hvilket betyr at prisen troig havner nord om 20 000 kroner her på berget.


Skrevet av Tek.no